Ansöka om lån – hur planera in lån i en budget

Lån och krediter i budgetering

Det finns i dagens läge många olika kreditbolag som erbjuder flera olika typer av lån. De vanligaste lånen idag är lån utan säkerhet, dvs. du behöver inte ge någon garanti i form av t.ex. egendom för att få lånet. Detta leder dock till att det kan vara svårare att bli beviljad ett lån. Kreditbolagen kräver att den som ansöker går igenom en kreditbedömning som går igenom alla de krav bolaget ställer på den som ansöker. För det mesta är lånevillkoren de samma för alla som ansöker och lånet är oftast ett lån med fasta återbetalningsrater och fast ränta.

Det är just lånevillkoren som är de viktigaste dokumenten i låneansökan och dessa måste du alltid läsa igenom och förstå före du skriver under. Efter att du skrivit på är du bunden till att betala tillbaka lånet enligt de villkor som nämns i kontraktet. Om det är något som bli oklart har du alltid rätt till att utreda saken med hjälp av kreditbolaget. All information om lånet bör levereras till dig skriftligen och lånedokumenten skall heller inte innehålla tomma mellanrum mellan stycken.

 

Jämför lånAtt få sin låneansökan godkänd

Personliga lån kan man antingen söka på egen hand eller med en medsökande. Då den huvudsökande inte klarar av att betala tillbaka lånet, kan den som varit medsökande bli tvungen att sköta återbetalningen. Om båda sökanden inte klarar av att betala tillbaka lånet, kan de båda bli kontaktade av inkassoföretag om kreditbolaget bestämmer sig för att flytta lånet till inkasso. När inkassoföretaget inte mottar några betalningar kan det betyda att lånet flyttas Kronofogden och både huvudsökande och medsökande drar på sig en betalningsanmärkning. Om du väljer att agera som medsökande måste du verkligen tänka igenom om det är värt det och om huvudsökande verkligen har möjlighet att betala tillbaka lånet enligt betalningsplanen.

Det är aldrig en god idé komma med som medsökande för ett lån om du inte känner personen som är huvudsökande eller om du tvivlar på att den inte håller sig till betalningsplanen. Då du bestämmer dig för att skriver under som medsökande måste du också planera in månadskostnaden i din budget om det händer att huvudsökande inte kan betala. Om du din budget säger att du inte har råd med detta, är det inte en god idé att gå med som medsökande. Den som är medsökande måste också alltid få en kopia på alla lånehandlingar för säkerhets skull.

 

Jämför lån

Om du är på jakt efter ett lån finns det idag ett flertal olika tjänster som kan hjälpa dig med detta. Hos dessa tjänster kan du fylla i en endaste ansökan, men tjänsten förmedlar denna till flera olika kreditbolag. Blir din ansökan godkänd hos något kreditbolag så får du meddelande om detta och kan efter det slutföra ansökan hos kreditbolaget. På detta sätt kan du välja mellan flera olika kreditbolag och skicka in ansökan för de som erbjuder t.ex. lägsta räntan eller längsta återbetalningstiden.

Många av dessa tjänster tar endast en UC, även om din ansökan skickas till flera kreditbolag. På detta sätt undviker du också att få för många förfrågningar. Vi har nedan listat några tjänster som låter dig skicka in flera ansökningar på en gång.

[table id=15 /]

Våra tidigare artiklar i serien hittar du här: Del 1Del 2Del 3