4 Tips på hur du kan spara pengar

Tips på hur du kan spara pengar

Varje dag ägnar sig tusentals svenskar åt att tänja på plånboken i väntan på lönedagen i slutet av månaden. Vissa av oss har en sådan lönenivå som inte höjer stressnivåer utan låter oss koncentrera oss på andra saker i vardagen. De flesta lönedagarna är dock förstörda p.g.a. dålig penninghantering, stora utgifter för nöjen och andra ”läckor” i plånboken. Vi ville dela med oss våra 4 bästa tips på hur du kan göra din vardag lättare genom lite planering.

 

  1. 10-procents regeln

Vad än du gör med din lön, så borde du alltid lägga undan 10% av den på t.ex. ett sparkonto. Resten av lönen kan du använda för hyra, mat, bensin, kläder, mobil, Internet och andra utgifter. Ett extra plus i kanten får du om du kan spara ännu mer, men 10% borde vara den andel som du lägger undan för en regnig dag.

 

  1. Låt inte dina utgifter bli lika stora som dina inkomster

Detta är ett misstag som många av oss göra dessa dagar. Av samma orsak brukar lottovinnare i slutändan bli fattigare än de var före vinsten. Problemet baserar sig på psykologi. Om du t.ex. tjänar 300.000 kr i året, du lägger undan totalt 30.000 kr och resten använder du för utgifter. En dag får du en löneförhöjning på 100.000 kr, vilket gör att din årsinkomst blir 400.000 kr. Så nu borde du spara 40.000 kr per år, eller hur? Inte direkt. Fler av oss skulle istället fira detta med att skaffa någonting nytt och glömma att öka summan som man skall lägga undan varje månad. Istället höjer man sina utgifter. I denna situation är man i ett sämre läge, utgifterna ökar men sparandet håller sig på samma nivå.

 

  1. Köp inte saker som du absolut inte måste ha

När du köper någonting som du just kommit på att du vill ha, t.ex. kaffe på vägen till jobbet. Om du köper kaffe som kostar dig 30 kr på vägen, så blir detta 150 kr per vecka. Istället kan du antingen dricka kaffe hemma, ta med dig kaffe hemifrån eller dricka på jobbet. På detta sätt sparar du upptill 600 kr per vecka. För denna summa kan du lätta köpa några paket kaffe och egen take-away mugg, så på samma gång sparar du på miljön. Snabbt tänkt låter dessa summor inte så stora, men om du köper en take-away kaffe varje vardag så kostar det dig ca. 7000 kr per år. Tänk själv vad du kunde göra med denna summa!

 

  1. Samla dina lån

Om du har samlat på dig många smålån, finns det företag som erbjuder en tjänst där du kan samla alla lån. För den som har för många smslån så kan det vara svårt att hålla reda på alla fakturor och delbetalningar. Om du får din ansökan godkänd hos ett kreditbolag som erbjuder en tjänst som låter dig samla lån, betalar de av dina nuvarande lån och gör upp ett enda nytt lån som du betalar till ett bolag. Råkar du ha smålån med lång återbetalningstid, kan du också få bort en del av räntan på gamla lånen då du betalar tillbaka i förtid.

Det nya lånet du får har ofta också en lägre ränta, bättre återbetalningsvillkor och en återbetalningstidtabell som du kan passa in i din budget. Om du bestämmer dig för att göra en ansökan för samling av lån, binder du dig inte till någonting. Du kan bra skicka in en ansökan så du kan se om det nya lånet sparar dig pengar eller inte. Om du blir godkänd så får du oftast några alternativ att välja mellan och du kan i lugn och ro sitta och räkna om det löns eller ej. Nedan har vi två exempel på tjänster som låter dig samla dina nuvarande lån.

Pengino.se

Hos Pengino kan du baka ihop lån upp till 500 000 kr. Deras samarbetspartners räntor börjar från 3,25%, därmed kan du förmodligen spara flera tusen kronor varje månad. Det finns roligare saker att lägga pengarna på än räntor.

Läs mer här!

Pengino.se samla lån

 

Axo Finans

Axo Finans är en låneförmedlare som hjälper dig på vägen. De har kontakt med banker som gärna hjälper dig att se över din ekonomiska situation. Det enda du behöver göra är att fylla i ansökan på Axos hemsida, därefter får du svar om dina lån kan samlas i ett lån med lägre ränta.

Läs mer här!

Axo samla alla lån

Att spara pengar kan vara svårt, men är i slutändan känns det bra. Vi hoppas att dessa tips hjälper dig på vägen!