Information om smslån

Smslån – information för dig som tänker ansöka

Alla har vi någon gång varit i den situationen då kontot är tomt och du råkar ha en faktura eller hyran obetald, vi vet att detta inte är en trevlig situation. Även om problemet är ett sådant som du inte själv kan inverka på, om du t.ex. blir arbetslös eller arbetsgivaren betalar inte lönen i tid, så brukar företagen du är skyldig pengar inte vara alltför förstående i denna situation. I detta läge brukar vissa välja att ta ett snabbt smslån. Smslån beskrivs som kortfristiga lån med en mycket kortare ansökningsprocess än hos t.ex. banklån. Dessa snabblån kan man ansöka om huvudsakligen över Internet, men vissa företag har även kontor man kan söka via. Låneansökan går snabbt att fylla i och oftast har du pengarna på kontot samma dag, men det finns en hake – räntan och avgifterna är väldigt höga.

Ett smslån är något som borde ses som en sista utväg. Ideallösningen är att man alltid har en reservkassa dit man lägger en del av lönen varje månad. På detta sätt är man alltid färdig om det dyker upp oväntade utgifter. Om du inte har möjlighet att få tag på pengar på andra sätt, så kan det löna sig att kolla på ett snabblån. Vi vill dock påpeka att det lönar sig ta reda på de risker som följer med smslån. I dagens läge finns det så många aktörer som erbjuder smslån, så det lönar sig att undersöka vem som har det billigaste lånet och bästa villkoren. Nuförtiden finns det också tjänster som gör jobbet för dig. Det räcker med att du fyller i en ansökan, så får du svar från flera olika aktörer så du kan lätta jämföra vem som är billigast. Mera information om dessa tjänster hittar du här.

Smslån syns ofta i kvällstidningarnas rubriker p.g.a. den ränta som lånen har. Om man räknar ut den effektiva årsräntan för smslån så kan den lätt bli på flera hundra procent. Detta är dock missvisande, då snabblån oftast har en återbetalningstid på 1 månad och effektiva räntan räknas ut för ett helt år. Om du ansöker om ett smslån lönar det sig att kolla på lånets totala kostnad, dvs. det som du totalt betalar tillbaka vid förfallodatum. Låneföretaget Vivus har en effektiv ränta på 447,6% för ett lån på 500kr under 30 dagar. Totalt att betala tillbaka inklusive alla avgifter blir då 575kr.

Du borde i varje fall försöka betala tillbaka lånet i tid, om du inte vill betala avgifter för flyttning av förfallodatum eller andra förseningsavgifter. Förseningsavgifter och liknande skall alltid nämnas i lånevillkoren och skall finnas tillhanda före du slutför din låneansökan. Vissa låneföretag låter dig som sagt flytta fram förfallodatum och lägga upp betalningsplaner, men dessa åtgärder för med sig extra avgifter och ränta.

Låneföretagen är kända för att marknadsföra sina tjänster till personer som inte borde ta mera lån, men har kanske ingen annan utväg. Det löns dock att se igenom alla alternativ före man tar ett smslån. Som vi nämnde i början så är ett extra konto dit man lagt undan en del av lönen varje månad den bästa lösningen. I andra fall kan man alltid fråga föräldrar eller bekanta om ett kortfristigt lån. Annars kan man vända sig till sin egen bank, det lönar sig alltid att fråga.