Grunder i budgetering

Budgetering – grunder

Budgetering är alltid en god idé du har planer på att ansöka om ett sms lån eller ett större privatlån, så då kan det vara en bra idé att lägga upp en plan för den tid som du betalar av lånet. En budget är ett viktigt första steg när det gäller finansiell planering. Detta kan kanske låta som en lätt uppgift, men det är svårare än du tror. Kort och gott så betyder det att du måste kunna leva inom de gränser som dina inkomster och utgifter för med sig.

Vi har alla en begränsad summa pengar som vi kan använda per månad, så du måste alltid börja med att kartlägga de utgifter som är obligatoriska och de som inte är nödvändiga. Till de obligatoriska hör t.ex. hyra, el, vatten, Internet och kläder – dvs. det som du behöver för att klara av vardagen. När du listat och lagt undan pengar för de obligatoriska utgifterna, kan du använda resterande summan får icke nödvändiga utgifter. Till denna kategori kan man räkna med t.ex. restaurangbesök, Netflix eller den nyaste smarttelefonen.

Det som många gör i dessa dagar, är att blanda ihop obligatoriska utgifter med icke nödvändiga utgifter. Alla har vi någon gång köpt något som vi egentligen inte har råd med denna månad. Om man håller på det detta alltför länge, kan man lätt hamna i en skuldfälla. Detta gör man genom att betala av icke nödvändiga utgifter med kredit eller smslån, som i slutändan alltid leder till problem. Som exempel kan ta bostaden. Ett hem är ett måste, men en stor bostad i centrum med 5 rum och kök är inte ett måste för de flesta av oss.

Detta var vår första del av en kort guide i budgeteriGrunder i budgeteringng. Hoppas denna del kommer hjälper någon i framtiden. Följande delarna i serien kommer ut inom snar framtid under nyhetssektionen.

Här hittar du del 2, som behandlar första stegen, mål och rutiner.
Här kan du hoppa till del 3, som behandlar budgetering för familjer.