Betalningsanmärkning och kreditupplysning

Betalningsanmärkning och kreditupplysning

Upplysningsföretag

Lån utan kreditupplysning är i dagens läge ganska sällsynt. Kreditbolag måste nuförtiden göra någon slags kreditupplysning om de beviljar smslån, snabblån eller andra typer av krediter. Om du är ute efter smslån utan någon slags kreditupplysning så kommer med största sannolikhet att inte hitta ett sådant. Det vanligaste upplysningsföretaget idag är Upplysningscetralen (UC), som ägs av de största bankerna i Sverige. Mer fakta om kreditprövning för lån hittar du hos Finansinspektionen. Förutom UC så används upplysningsföretagen Bisnode och Creditsafe av vissa kreditbolag. Om du gör din ansökan hos något kreditbolag som vi har nämnt på första sidan så går din låneansökan utan UC. Upplysningscentralen är dock den mest använda tjänsten och så gott som alla banker och andra större kreditinstitut använder dem.

Smslån trots betalningsanmärkning

Det finns vissa kreditbolag som automatiskt säger nej till din ansökan Lån utan UC – läs hur betalningsanmärkningar påverkar din låneansökan.om du skulle råka ha en betalningsanmärkning. Svårare kan det dock bli om du har en skuld hos Kronofogden. Om du har en betalningsanmärkning utsätts du i vilket fall som helst för en mer genomgående kreditprövning än vanligt, dvs. din ekonomi måste vara i balans och du måste ha en fast inkomst. I vissa fall kan en betalningsanmärkning också betyda att ditt lån får en lite högre räntesats än vanligt.

Observera att en betalningsanmärkning betyder att du misskött din ekonomi tidigare och att du lämnat fakturor obetalda över en längre tid. Du skall absolut inte ansöka om smslån eller andra lån om du inte är säker på att de medföljande utgifterna rymms med i din ekonomi. Att ansöka om lån för att betala av gamla lån är också något man skall undvika. Kom också ihåg att olika förlängningsavgifter och betalningsplaner för med sig dyra extrakostnader.