4 tips för dig som vill bli av med dina skulder

Hur bli av med sina skulder

Ökande skuldsättning är ett orosmoment i många hushåll i dagens läge. Skuldproblem leder ofta till stress, sömnlöshet och konflikter inom familjen. Att bli av med sina skulder är lättare sagt än gjort, speciellt då om du har flera olika lån med hög ränta utöver det kapital du lånat. Om du oroar dig över din skuldnivå så har vi samlat ihop 4 tips om hur du kan lätta på din skuldbörda.

 

  1. Erkänn att du har ett problem

Om din egna ekonomiska svacka blir allt djupare hela tiden kan det kännas överväldigande och leda till en känsla förtvivlan. Ofta kan det gå så långt att vi inte mer vågar öppna räkningarna som kommer från låneföretagen, så vi inte vet hur man skall handskas med problemet. Det är inte realistiskt att tänka att man kan bli av med sina skulder på en gång, det viktigaste steget är att få kontroll över läget genom att Minska skuldergöra en fullständig undersökning om ens egna ekonomi. Börja med att öppna alla kuvert med fakturor, påminnelser och kravbrev från inkasso för att få en bild på läget. Bäst vore om du samlar alla papper och sorterar dem enligt datum, så du snabbt kan leta reda fakturor om det så behövs. Om du vill ha ännu bättre översikt så kan du mata in alla uppgifter i t.ex. Microsoft Excel.

 

  1. Ta hand om det mest brådskande skulderna först

De viktigaste räkningarna/skulderna är hyra, bostadslån, el-räkning, Internet osv. Om du inte har möjlighet att betala de viktigaste räkningarna skall du kontakta företagen direkt, så situationen inte blir värre. Ring upp företagen och berätta ärligt hur det står till och säg att du behöver tid för att göra upp en plan. Med största sannolikhet så kommer du att få tid att göra upp din plan om hur du skall betala de viktigaste skulderna.

 

  1. Gör upp en budget

Vi har tidigare skrivit en serie artiklar om hur du gör upp en egen budget. Om du vill göra den ordentligt rekommenderar att du läser vår serie först. En snabb budget får du ihop genom att räkna dina inkomster och subtrahera det viktigaste utgifterna. På detta vis får du fram den summan som du kan föreslå åt företagen att du kan betala av. Att ha en riktig budget som du kan visa företagen hjälper dig också på Skuldervägen, då det visar att du är seriös och verkligen vill ta hand om din ekonomi. Om de har möjlighet att se hurudan summa du kan betala per månad, kan ni kanske komma överens om t.ex. en lite längre betalningsplan än vanligt.

 

  1. Föreslå en avbetalningsplan till företagen

Nästa steg, skriv till alla företag och föreslå att ni lägger upp en avbetalningsplan. Viktigt är att du lägger undan den största summan för de viktigaste räkningarna som vi nämnde i andra stycket. De andra företagen brukar oftast nöja sig med en mindre summa i början av avbetalningsplanen. Lova aldrig att betala mer än du verkligen klarar av, då en avbruten betalningsplan leder oftast till att skulden skickas till inkasso. Kom också ihåg att visa upp din budget åt företagen, så de också kan se din ekonomiska situation. Företagen brukar oftast svara dig inom några dagar och ge dig ett svar. Om de inte kan godkänna ditt föreslag för en avbetalningsplan, så måste du förhandla vidare och kanske producera ytterligare bevis på att du har problem med ekonomin.

Företagen brukar oftast gå med på att skapa en avbetalningsplan om man har en bra orsak, men någon gång kan det komma emot företag som inte vill förhandla. Om alla dina förslag får avslag så löns det ändå göra inbetalningar enligt den plan som du föreslagit. Det sista du vill är att lånet flyttas till inkasso eller Kronofogden.

Vilka är dina tips för att bli av med skulder? Lämna oss en kommentar nedan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *