3 tips varför du borde komma igång med att spara

Spara pengar

Varför du borde börja spara just nu

Alla har vi saker och grejer som vi gärna skulle vilja ha. Du vill kanske ha en ny bil, större lägenhet eller en lyxigare semesterresa. Du kanske vill spara inför pensionen eller lägga undan en större del på ditt sparkonto. Vissa vill kanske skaffa något trevligt åt sina barn eller ha lite extra över för roliga aktiviteter. Vilka dina orsaker för att spara än är, så är det viktigt att inse att du inte skall vänta på att börja med att spara. I själva verket så det bäst att börja med sparandet nu direkt, om du inte ännu börjat. Nedan kommer vi att förklara varför.

 

1. Du kommer att nå dina mål snabbare

Den största anledningen till att börja sparandet redan idag är att du kommer att nå dina mål snabbare än om du börjar nästa månad. Även om du planerar att endast spara under några år, så betyder det att du kommer snabbare igång än om du börjar imorgon. Att påbörja själva sparandet är redan en seger – då det är lätt att säga, ”Jag börjar nästa månad istället”. Största hindret är just att komma igång. Viktigt är det att komma ihåg att man inte måste lägga undan alltför stora summor för att komma igång. Börja med en mindre del av lönen och trappa upp summan t.ex. var tredje månad.

 

2. Du har mer tid att planera

Om du inte är helt säker på hur du tänker använda eller investera dina sparade pengar, gör en tidig start det lättare att planera för framtiden. Säg att du t.ex. vill spara en ny bättre bil som du vill betala kontant, så har du mer tid att kolla runt efter det bästa erbjudanden om du börjar spara i god tid. Om du hittar den bil du vill ha lite senare än planerat, behöver du inte tömma hela sparkontot när du gör inköpet. På samma sätt fungerar det med semesterresor, börja i tid så kan du lugnt kolla igenom hela utbudet och göra ändringar i resplanen om det så behövs.

 

3. Du klarar dig om någonting händer

Vi nämnde i en tidigare artikel att smslån kan i vissa fall vara ett alternativ om du behöver pengar snabbt om något oväntat händer. Du är kanske bäst i världen på att spara, men alltid kan det hända någonting. I vissa fall kan det handla om dyra olyckor. Din bil kan mitt i allt gå sönder och du måste föra in den för reparation tidigare än tänkt eller så hamnar du mitt i allt åka till tandläkaren. Dessa saker händer tyvärr oftare än tänkt och kan komma att kosta en del. Så om du redan börjat ditt sparande så kan du använda en del av pengarna på sparkontot, så de oväntade utgifterna äter upp hela hushållskassan.

Att spara pengar kan vara ett svårt projekt att få igång, men ju tidigare du börjar desto bättre klarar du dig i framtiden. Det finns endast fördelar med att spara pengar, även om det i början inte känns så. Att börja spara är t.ex. ett bra sätt att börja det nya året. Börja nu så har du pengar för den bil du verkligen vill ha eller handpenningen för den nya lägenheten du kollat på!

Har du redan börjat spara? Berätta åt oss genom att kommentera i fältet nedan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *